Рекордният брой гласове Не подкрепям никого на изборите на 2 април

...
Рекордният брой гласове Не подкрепям никого на изборите на 2 април
Коментари Харесай

Звучната плесница Не подкрепям никого

Рекордният брой гласове " Не поддържам никого "  на изборите на 2 април 2023 - най-големият от въвеждането на тази алтернатива през 2016 - е обезпокоителен сигнал. Този избор, изключително подложен в подтекста на " традицията "  от последните години 60 % от гласоподавателите да не гласоподават, приказва за спадащата легитимност на партийната и политическата система в България.

С " Не поддържам никого "  (НПН) на 2 април са дали своят вот близо 109 хиляди души. 74 процента са предпочели машинния избор. Повечето са от София и регионалните градове, съвсем поравно са висшистите/полувисшистите (46 на сто) и тези със приблизително обучение (50 на сто); те са в дейната възраст сред 18-59 година, основно от българския етнос (94 процента), доминират дамите - 60 %.
Групата не е хомогенна
Когато се приказва за гласувалите с НПН, постоянно се отбелязва, че ако бяха показани в 49-то Народно събрание, групата им би имала 11 депутати. Това резюме почива на чисто машинален общ брой и маскира същността. Анализът демонстрира, че не става дума за хомогенна група, която елементарно да бъде привлечена, опитомена и вкарана под шапката на една-единствена групировка.

Например: най-вече от тези, които са отбелязали НПН на 2 април 2023, на предходните избори на 2 октомври 2022 са дали своят вот за ПП (13 процента), други шест на 100 са подкрепили ГЕРБ.

По-важните цифри са други: по-голям е делът на тези, които и през октомври, и през април са дали своят вот с НПН - 37 %. И през есента на 2022-а, и напролет на 2023-а те демонстрират " червен картон "  на политическия хайлайф. За разлика от 60-те процента негласуващи, които можем по-скоро да определим, условно казано, като пасивни, гласувалите с НПН интензивно и ясно сигнализират обществото и партиите, че не намират себе си, в това, което им оферират политиците.
Броят на разочарованите пораства от ден на ден
Има отчетлива наклонност към усилване на протестния избор. На изборите през юли 2021-а, когато изглеждаше, че е допустимо политическата система да роди някаква работеща опция на 12-годишното ръководство на ГЕРБ, с НПН са дали своят вот 35 хиляди души, три пъти по-малко спрямо 2 април 2023-а.

Ето и какви са данните от ЦИК за гласувалите с " Не поддържам никого " на парламентарните избори през последните две години: 

4 април 2021 - 47 749 души

11 юли 2021 - 35 201 души

14 ноември 2021 - 35 745 души

2 октомври 2022 - 87 635 души

2 април 2023 - 108 970 души

На изборите на 26 април 2017, извоювани от ГЕРБ с 33,54 % от гласовете, броят на гласувалите с НПН също е висок: 87 850 гласа, само че през 2021 спада доста (2,5 пъти по-малко дали своят вот с НПН през лятото на 2021).

Иначе казано: броят на разочарованите от партийната система, след две години търсене на смяната или алтернативата, през днешния ден е по-висок от този на изборите, довели до третия управнически мандат на ГЕРБ.
" Вие сте менте "
На необятното ветрило от партии и политически хрумвания, които се оферират на пазара, хората гласуващи с НПН, споделят: " Вашето многообразие е подправено! Всички сте менте. Не ставате. Ние си направихме труда да дойдем до урните, с цел да ви го кажем. ".

С оглед на образоваността на по-голямата част от гласувалите с НПН на 2 април, е, меко казано, несериозно да се твърди, че тези всички тези хора не знаят, че гласът им има значение единствено за отчитане на интензивността.

Разбира се, че при президентските избори и референдумите тежестта на НПН е (относително) по-голяма от тази на парламентарен избор, поради законовата уредба на самите процедури. Но политическата класа ще сгреши доста, ако игнорира все по-звучната плесница, която се пробват да ѝ ударят все по-голяма част от българските гласоподаватели.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР